domenica 27 febbraio 2011

El dia de la marmota

La Cretina Comèdia reprenia les seues activitats en un ambient prefaller i deixats arrere ja els fastos del seu aniversari.

Com els cretins són animals de costums i no canvien els seus hàbits sovint, JR s´encarregà de reservar taula en el pati interior de L´Atmosphère de l´Institut Francés. Així el nostre protagonista podia satisfer d´una tacada la seua vehemència administrativa i el desfici que li crea no poder inserir el seu natural talent en el mercat laboral.

Arribe el darrer i em trobe als cretins en animada xarrada, adobada prompte amb plats de confosos nombres gal.loromànics. No tardaran a debatre sobre futbol, amb l´eixida a la llum un proverbial antimadridisme que aprofita l´absència momentània de Diafebus i no dubta d´arrasar a Raúl VII d´Espanya i a Camatxo, víctima del conflicte basc. La disposició de les taules amaga un derbi unidireccional, tot i l´ambigüitat doblemilitant de JR, però les hostilitats cessen quan se servixen les primeres degustacions. La sorpresa apareix quan, un poc farts d´aparentar cosmopolitisme i no comprendre en realitat la composició dels plats, el personal es llança sobre el pa al més pur estil colonial.

Tot això mentre La Cretina Comèdia (p-m) comença a plantejar-se 15.000 raons per a abastar la Generalitat. Però abans d´assolir el poder i organitzar els camps de reeducament pertoca anar al Sant Jaume a fer-se uns refrigeris, que no només de política i futbol viu el cretí. Encara que poques bromes amb l´ortodòxia perquè l´aparatchik per antonomàsia del grup sembla disposat a muntar operacions d´escarment i no et salvaràs ni sent Invisible. Amb estos antecedents, m´he afanyat a fer la crònica per si no arribe a la convocatòria vinent.

La colla se sent protegida a la terrassa del Sant Jaume i es desboca la vena literària, entre el sarcasme i lo escatològic, esta nova Escola Satírica Valenciana demostra sentir-se a gust en el context i pren forma l´obra Lo Gargall del Sant Jaume. Ja se sap, com deia un líder de masses d´eixe moviment que mai va ser, “a La Manxa ni a heretar”.

Les converses continuen amb el repàs dels columnistes i quintacolumnistes favorits, fins que entra en escena Angresola, la mata del qual (possiblement de jonc, per les seues tendències pantomaquistes) es admirada pels assistents. Les seues referències eròtiques a la germana d´un camarada (la contundència és cosa de Ballesteros) provoquen les rialles de la jornada i la seua elevació com a líder espiritual, amb el sacre malnom d´Al-Gresolah. La turba l´acompanya amb retrats gegants (i això que al nostre protagonista no li agraden estes xarlotades) i kalashnikovs i llibres d´Enric González a les mans. Esta figuració només es deté per a retre benvinguda a Diafebus, que arriba amb la millor estètica de la burgesia acomodatícia (òbviament, enorgullint-se amb la recreació), El País i moleskine sota el braç. Honor als Albatros!

Amb els primers raigs de sol la vesprada pren un caràcter visionari i s´albiren escenes bigaslunianes al port de Catarroja amb anguiles, vaixells i borratxos. Com van dir els Ultras Sur en una pancarta als seus jugadors: Para vosotros, putas y dinero.

Al remat, prenc el camí de ma casa i puc estar segur que la lascívia i l´excés fruïxen de bona salut en la Valéncia consuetudinària, sols que l´arribada de les Falles accelera estes tendències, com si hi haguera també esta excusa.

No hi ha dubte, el particular Dia de la Marmota cretí ha pagat la pena.

1 commenti:

Anonimo ha detto...

Ja era hora!

 

La Cretina Comèdia © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates